dilluns, 12 de gener del 2009

Taller: tutoria, relació amb les famílies i serveis externs.

En aquest taller hem après dues teories :
TEORIA DE LA COMUNICACIÓ HUMANA
TEORIA DE SISTEMES

Teoria de la comunicació humana:
- No comunicar-se en absolut és impossible, amb la mirada, els gests la tonalitat de la veu... sempre transmetem alguna cosa.

- Tota comunicació té un nivell de relaciói de contingut.

- Exisiteixen dos nivells de comunicació: digital i analògic . El digital tracta del contingut i l'analògic dels missatges implícits en la comunicació no verbal.

- LEA :Legitimar, Entendre i Acceptar .

Teoria de sistemes

1 La totalitat és més que la suma de les parts, hem d'entendre el context les intencions i els objectius d'una conversa o comentari per poder opinar i valorar.

2 Pensament circular - pensament lineal:
Pensament circular: aquest tipus de pensament té en compte tots els factors que poden influir en els actes de les persones, no jutja sense tenir informació.
Pensament lineal : es basa en la interpretació de les accions sense tenir en compte tots els possibles motius d'aquesta, simplement crea una teoria sense comprobar-la.

3Homeostasi:es refereix a la no adaptaciódels sistemes al canvi, cal que els sistemes mantenguin un intercanvi constant on hi han de parparticipin tots els agents educatius aconseguint un feedback positiu o morfogènesi.

Dins de cada sistema existeixen lleialtats, aliances i coalicions que afecten a la relació entre els membres, podem trobar diferents tipus de sistemes segons les relacions entre els seus components:
Simples i complexos
Oberts i tancats.

Entrevistes

Gràcies a l'entrevista podem conèixer millor als nostres alumnes, saber com són a casa, com es comporten amb els pares, i entendre una mica millor el seu coportament a l'escola. Tots aquests items i molts més, els podrem conèixer gràcies a la pregunta. Obligant als pares a pensar i recapacitar sobre els actes del seu fill algunes de les técniques que podem utilitzar són:


Metacomunicació: Expressar-se sobre la comunicació. "si dius això d'aquesta manera sembla que estiguis enfadat"


Circularitat: El que passa al present repercuteix al passat i al futur, també el que passa al passat repercuteix al pressent i futur.

Clarificar: :deixar clar allò que s'ha dit per tal de no tenir cap dubte ni crear cap tipus de confusió: Amb això vols dor que... Deixam assegurar-me de que entenc el que estas dient..


Recapitular: transmetre un resum del contingut del missatge.